top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Dental travma tedavilerinin maliyeti

Bani-Hani TG, Olegário IC, O'Connell AC. The cost of dental trauma management: A one-year prospective study in children. Dent Traumatol. 2020 Apr 24. doi: 10.1111/edt.12561. Epub ahead of print. PMID: 32330346.

Dental travma görülme sıklığı sadece ülkemizde değil tüm dünyada artan bir vaka grubu. Maalesef daha önceki bir haberimizde okuyacağınız gibi dünya çocuklar için yaşam alanlarını daha güvenli hale nasıl getiririz diye düşünürken bizde tık yok. Ve ülkemizde de benzer bir çalışma görmedim. Aslında ilk fırsatta yapalım. Belki bu şekilde dental travmanın ne denli büyük bir para ve iş gücü kaybı yarattığını bu işin başındaki insanlara gösterebiliriz.


Bu çalışmada araştırmacılar, bir yıllık periyotta çocukların daimi dişlerindeki dental travmaların maliyetini yapılan tedavi ile kontrol randevusu sayısına göre hesaplamayı amaçlamışlar.

Bu maliyet direk maliyetler (hekim ile yardımcı personel, tedavi ile radyografi, ilaç ve laboratuvar maliyetleri gibi) ve indirekt maliyetler (velinin ulaşım masrafları, evde kalan çocukların bakımı ile iş gücü kaybı maliyetleri gibi) olarak hesaplanmış.


95 çocuğun dental travma tedavisi International Association of Dental Traumatology yönergelerine göre yapılmış. Dental travmalar kompleks (pulpanın açılması ve/veya dişte renk değişiminin olması) (74 vaka) ve kompleks olmayan (pulpa açılması olmaması ve/veya dişte renk değişimi olmaması) (21 vaka) olarak iki gruba ayrılmış. Her vaka için direk ve indirekt maliyetler hesaplanmış.


Çalışma sonucunda;

  • Kompleks dental travmaların ilk tedavi maliyeti (direk ve indirekt toplamı) 1688€ iken kompleks olmayan dental travmaların ilk tedavi maliyeti 1351€ bulunmuş

  • Yaş grupları arasında maliyete bir değişiklik olmamış,

  • Kompleks ve kompleks olmayan travma arasında kontrol randevusu sayısında bir fark gözlenmemiş

  • 4 yıl önceki travmaların tedavi maliyeti, 1 yıl içinde oluşmuş travma maliyetinden daha düşük bulunmuş.


Çeviri ve sunum : Dt. Ezgi Güren (ERÜ Pedodonti AD)




88 görüntüleme0 yorum

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page