top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Aralıklı Oruçta Kilo Kaybı Ancak Bu Kurala Uyduğunuzda İşe Yarıyor



Aralıklı oruç öğün atlayarak kilo vermeyi amaçlayan ve günümüzde giderek daha popüler hale gelen bir diyet yöntemidir. Aralıklı oruçta günün belirli saatlerinde yemek yememek veya haftanın belirli günlerinde yemek yememek gibi farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Artan popülaritesi nedeniyle çok sayıda tanınmış ünlü de bu diyeti uygulamaktadır.

Güney Danimarka Üniversitesi ve Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı yeni bir araştırma ise diyet kısıtlamasının sadece bu yöntemle bazı vücut yağlarının azaltırmasında yeterli olmayabileceğini göstermiştir.

Toplanan veriler aralıklı orucun vücut üzerindeki çok sayıda faydasının olduğunu göstermiştir. Bu faydalardan biri olan kilo kaybının görülebilmesi için aralıklı orucun kalori alımının azaltılması ile birleştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kilo kaybı olabilmesi için öğünler arasında uzun aralar olmasından ziyade toplam kalori miktarındaki azalma daha önemli olduğu görülmüştür.

Güney Danimarka Üniversitesi'nden moleküler biyolog Philip Ruppert, "Aralıklı oruç tuttuğunuzda kilo vermek istiyorsak daha az kalori tüketilmesi gerekliliği temel kuraldır” şeklinde ifade etmiş ve “diğer bir ifade ile aralıklı oruç sınırsız miktarda yiyecek yeme özgürlüğü vermez” diye eklemiştir.

Aralıklı oruçta moleküler düzeyde enerji sağlamak için vücudun depolanan yağ asitlerinin parçalanarak serbest bırakılması ve ketogenez (yağ asidi parçalanmasının yüksek oranları karaciğerin keton üretmesine neden olduğunda) gerçekleşir. Araştırmada çoğu insanın birkaç gün oruç tuttuktan sonra hissettikleri açlık hissinin vücuttaki ve beyindeki değişen kimyasal süreçlere bir yanıt olarak aşırı mutluluk hissi ile değiştirmeye başladığı görülmüştür. Günümüzde bilim insanları bunun tam olarak nedenini bilmiyor olsa da, ketonlardan üretilen enerjinin beyni daha etkili bir şekilde beslemesi ve böylece daha mutlu bir duygu durumda çalıştığı düşünülmektedir.

Araştırmada kilo kaybı dışında düşük kan basıncı gibi genel sağlık üzerinde çok sayıda sağlık faydası görülmesine karşın, herkesin aralıklı oruca tepkisinin farklı olduğu ve böyle bir diyet öncesinde mutlaka bir doktora danışılması gerektiği vurgulanmıştır.


Araştırma Trends in Endocrinology and Metabolism dergisinde yayınlanmıştır.

28 görüntüleme0 yorum

Σχόλια


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page