Quezada-Conde MDC, Alvarez-Velasco PL, Lopez EF, Medina MV, Marques RPS, Wanderley MT, Michel-Crosato E, Pannuti CM, Frias AC, Raggio DP, Mendes FM. Influence of school environment on occurrence of traumatic dental injuries in 12 years old children. Dent Traumatol. 2020 Apr 9. doi: 10.1111/edt.12559. PubMed PMID: 32274898.
Travmatik dental yaralanmalarda okul ortamının fiziksel özelliklerinin etkisi bu çalışmada çok güzel bir şekilde gösterilmiş. ANCAK! Bu çalışmanın bir diğer önemli sonucu; kişisel akvitelerin ve okulun fiziksel özellikleri gibi çevresel faktörlerin, bireysel faktörlerden daha da etkili olduğu. Bu şu demek. Evet erkek çocukları daha hareketli, Class II maloklüzyona sahip çocuklarda daha fazla travmatik dental yaralanma gözleniyor. Bunlar doğru, ama siz bu çocukların yaşam ortamını (ÖZELLİKLE OKULLARDA) daha güvenli hale getirirseniz travmatik dental yaralanmayı engellemede başarı şansınız daha çok olur.
Travmatik dental yaralanmalar çoğunlukça çocuk ve gençleri etkilediği için bu yaralanmaların büyük kısmının okul ortamında meydana gelmesi beklenir. Bu bağlamda okul ortamı ile ile travmatik dental yaralanmalar arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışamalar bu yaralanmaların azaltılmasına yönelik önlemlerin neler olabileceğine ışık tutabilir. Alınacak önlemler daha güvenli fiziksel okul ortamlarının oluşturulmasını hedeflemektedir.
Araştırmacılar bu çalışmalarında Ekvator'da 12 yaşındaki çocuklardaki travmatik dental yaralanma gözlenme sıklığı ile bunun okul ortamıyla ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamışlar.
Çalışma 31 devlet okulundaki toplam 998 çocuk üzerinde yürütülmüş. Çocukların travmatik dental yaralanma durumlarının yanı sıra okullardaki şu fiziksel faktörler değerlendirilmiş;
Her sınıftaki öğrenci sayısı (30'a kadar - 30'dan fazla)
Okul bahçe alanı (600 m2'ye kadar - 600 m2'den fazla)
Okul bahçe alanının fiziksel yapısı (beton - beton ile toprak - kum ve beton - çim)
Merdiven ve çıkış rampası bulunması (merdiven ile rampa veya sadece merdiven)
Çalışmada okulların sağlığı destekleyen diğer uygulamalarına da bakılmış;
Sağlıklı yiyecek servisi yapılması
Beslenme sonrasında çocuklara ağız temizliklerini yapabilmeleri için uygun ortam verilmesi
Öğretim saatleri sonrasında spor uygulamalarına izin verilmesi
Ayrıca okulda son bir yıl içerisinde öğrenciler arasında şiddet, hırsızlık ve suç eylemleri olup olmadığı değerlendirilmiş.
Çalışma sonucunda araştırmacılar okullardaki çocuklarda travmatik dental yaralanma sıklığını %20,7 olarak gözlemişler. Diğer bir ifade ile her 5 çocuğun birisi travmatik dental yaralanma geçirmiş. Bu çocuklarda gelir durumu yüksek ailelerin çocuklarında travmatik dental yaralanma daha az izlenirken diğer sosyoekonomik durumla ilgili bireysel faktörler yaralanma üzerinde etkisi gözlenmemiş.
Okul ortamı ile ilgili sonuçlara bakıldığında geniş okul bahçesine sahip ve okul bahçesi çim veya kum olan okullardaki çocuklarda küçük beton zeminli okullara göre daha az travmatik dental yaralanma gözlenmiş. Okul bahçesi çim olan okullardaki çocuklarda zemini beton olan bahçeye sahip okullardaki çocuklara göre travmatik dental yaralanma gözlenme oranı %50 daha az olduğu tespit edilmiş. Yine rampa ile merdivenin olduğu okullarda daha az yaralanma meydana gelmiş.
Ayrıca okullarda sağlıklı besin servisi yapma ve çocukların diş temizliklerini yapabilecekleri uygun bir yer sağlama gibi sağlık durumunu desteklendiği okullarda da travmatik dental yaralanma daha az gözlenmiş.
Bu çalışmada elde edilen önemli bir çıkarımda; erkek çocuklarında ve maloklüzyona sahip çocuklarda travmatik dental yaralanmaların daha fazla gözlendiği çalışmaların sonuçlarının aksine, ortama bağlı olan faktörler ile kişisel aktivitelerin bu faktörlerin üzerinde travmatik dental yaralanmalarda etkili olduğu sonucuna varılmış olmasıdır.
Çeviri ve sunum : Dt. Cansu Bilge Karadağ (ERÜ Pedodonti AD)
Comments