top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Yeni bir ara yüz temizlik sistemi

Lin J, Dinis M, Tseng CH, Agnello M, He X, Silva DR, Tran NC. Effectiveness of the GumChucks flossing system compared to string floss for interdental plaque removal in children: a randomized clinical trial. Sci Rep. 2020 Feb 20;10(1):3052. doi: 10.1038/s41598-020-59705-w. PubMed PMID: 32080218; PubMed Central PMCID: PMC7033121.

Ben özellikle daimi birinci azı dişlerinin gelmesi yaklaşıp interdental boşlukların azalmasıyla birlikte arayüz temizliğine başlanması konusunda tüm hastalarımı uyarıyorum. Nedenini çok anlamadığım şekilde bu arayüz temizliği hakkında hem çalışmalarda hem de yönergelerde (guideline) çok ciddi bir destek göremiyorum. Gerçekten kolay bir uygulama değil kabul ediyorum ancak diş ipi etkinliği ile ilgili mutlaka ciddi çalışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Özellikle çocuklarda bu kadar çok arayüz çürüğü varken...  


Bakteriyal plağın mesleğimizin en önemli var olma sebeplerinden sayılabilecek diş çürüğü ve diş eti rahatsızlıklarının oluşumunda ve ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı konusunda bir tereddütümüz yok. Ancak özellikle interdental bölgeler diş çürüğü ve diş eti rahatsızlıkları açısından çok daha büyük risk taşımaktalar. Zira dişler arasındaki bölgede bulunan plağın ağzın diğer bölgelerine göre daha asidojenik olduğu gözlenmiş. Süt dişleri açısından bakıldığında ise interdental boşlukların daimi dişlere nazaran daha sıkı olması bakterilerin çoğalması için bu bölgeleri daha uygun bir hale getirir. 

Yetişkinlerde sadece diş fırçalama ile kıyaslandığında interproksimal temizliğin fırçalamaya eklenmesi durumunda ortaya çıkan fayda açısından çalışmalarda büyük bir farklılık gözlenmiş. Ancak benzer durum eldeki veriler sınırlı olmakla beraber belirgin bir fayda sağlamamış. Bunun sebebi olarak ise çocukların manüplasyon yeteneklerinin düşüklüğüyle birlikte diş iplerinin dizaynları ve kullanışlıklarının yetişkinlere göre tasarlanmış olması düşünülmüş.

Yönergelere (guidelines) bakıldığında ise AAPD (The American Academy of Pediatric Dentistry) oral temizliğin ilk aşamalarda velilerin sorumluluğunda olduğu ve çocuklar tam olarak kendi başlarına yapana kadar veli ile birlikte sürdürülmesi gerektiği önerilmekte. Diş ipi kullanımı açsından ise AAPD diş ipi ile temizliği veli veya yardımcı birisinin çocukta yapmasını ve buna 10 yaşına kadar devam edilmesi önerinde bulunuyor. AAP (Academy of Pediatrics) de çocuklarda benzer oral hijyen tavsiyesinde bulunmakta.

Diş ipi kullanımında genellikle "C-şeklinde" kullanım önerilmekte. Ancak bu tekniğin çocuklar tarafından klasik diş ipiyle uygulanması hayli zor gözükmekte. Bu sorunun çözümü için GumChucks (resim 1) adı verilen bir diş ipi sistemi geliştirilmiş.

Resim 1. Bu çalışmada kullanılan GumChucks diş ipi sistemi


Bu çalışmada diş arası bölgedeki plak eliminasyonu, kullanma hızı, gingival enflamasyonda azalma açsından bu sistemin başarısı değerlendirilmiş.

Çalışmada 4-15 yaş arası 40 çocuklarda yapılmış. Çalışma sonucunda 4 haftalık kullanım neticesinde bu yeni sistemin 10 yaşın üzerindeki çocuklarda klasik diş ipine nazaran daha etkin ve daha kısa süre içinde gingival enflamasyonu azalttığı, 10 yaşın altındaki çocuklarda da klasik yönteme göre daha hızlı ve etkin olmasına karşın gingival skorlarda belirgin bir değişiklik görülmemiş. Ailelere sorulduğunda da neredeyse tamamının bu sistemden memnun oldukları ve tercih edecekleri yanıtı alınmış.

Araştırmacılar dental temizlik alışkanlığının motivasyon ile belirgin seviyede etkilendiği bilgisine dayanarak bu yeni sistemin çocuklara özel şekli ve paketlemesinin bu çalışma sonuçlarını etkilemiş olabileceğini ve 40 çocukluk bir çalışma grubunun da kesin bir yargıya varmak için yeterli olamayabileceğini belirtmişler.


GumChecks nedir?

Bu yeni arayüz temizlik sistemi hakkında aşağıdaki videodan bilgi alınabilir. İnternet sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.




Çeviri ve sunum : Dt. Türkan Mahyaddinova & Doç. Dr. Salih Doğan (ERÜ Pedodonti AD)




65 görüntüleme2 yorum

2 Comments


Salih Doğan
Salih Doğan
May 10, 2020

Bunu söylemiştin unutmuşum evet doğru

Like

turkan.m.27
May 10, 2020

Braketli dişlerde bile arayüz temizliği yapıla biliyormuş bununla 👍

Like
Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page