Ng E, Saini S, Schulze KA, Horst J, Le T, Habelitz S. Shear Bond Strength of Glass Ionomer Cement to Silver Diamine Fluoride-Treated Artificial Dentinal Caries. Pediatr Dent. 2020 May 15;42(3):221-225. PMID: 32522327.
Güncel literatürlerde gümüş diamin florürün kullanım alanlarına her gün yenileri ekleniyor. Bu çalışmada CIS ile GDF'ün birlikte en uygun şekilde nasıl kullanılabileceği üzerinde durulmuş. Dişteki CIS bağlanmasına GDF'ün etkisini minimalize etmek için bir süre beklenmesi en doğru yaklaşım olarak görülüyor.
Topikal gümüş solüsyonları ile çürük ilerlemesinin durdurulmasının uzun bir geçmişi vardır. Son zamanlarda AAPD çürük lezyonların durdurulmasını uygun bir tedavi seçeneği olarak duyurmuştur. Çürüğün durdurulması yaklaşımı belirli klinik durumlar için (bakıma muhtaç hastalar, özel diş hekimliği hizmeti gerekenler ve kooperasyon sorunu yaşayan çocuklar) oldukça gerçekçi bir seçenek olabilir. Çürük durdurucu bir solüsyondan sonra bir restoratif materyalin uygulanması şeklinde iki tedavi şeklinin bir araya getirilmesi daha iyi bir sonuç sağlayabilir.
%38'lik sulu gümüş diamin florür (GDF) Çin, Japonya, Almanya, Nepal, Brezilya, Anjantin, Yeni Zellanda ve Avustralya gibi ülkelerde onlarca yıldır çürüğün durdurulması amacıyla kullanılmakta. 2014 yılında GDM Amerika'da FDA tarafından dentin duyarlılığında kullanılması için Sınıf 2 medikal araç olarak onaylanmış.
GDM'nin çürük durdurucu etkisinin mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte multi faktöriyel bir özelliktedir. GDM çürük lezyondaki hem organik hem de inorganik bileşenleri hedef alır. Lokal olarak çökelen oksidatif gümüş (gümüş fosfat, gümüş oksit ve gümüş klorit) ile oluşan çözünmez tabaka remineralizasyonu arttırırken, dentin tübüllerini tıkar ve aynı zamanda matriks metalloproteinaz ile katepsinler gibi organik dentin matriksini yıkıma uğrayan enzimleri inhibe eder. Bu olayların neticesinde dentin tübüllerinin tıkanması sayesinde hassasiyet azalırken dişin asit solüsyonlarına karşı çözünürlüğü azalırken aynı zamanda enzimatik yıkımıda engellenir. Antibakteriyel etki açısından bakıldığında ise; gümüş iyonları ve muhtemel metalik gümüş kollejenaz gibi bakteriyel enzimleri, DNA replikasyonu gibi hücre olaylarını, hücre membranlarını, hücre duvarı fonsiyonlarını ve biyofilm üretimini inhibe eder. Ayrıca ölen hücrelerden ortama çıkan gümüş ile reaktive olan GDF diğer hücreleri hedef alır (diğer adıyla zombi etkisi). Invitro olarak GDF'nin Streptokok Mutans, Streptokok Sobrinus, Laktobasilus Asidofilus, Laktobasillus Rhamnosus, Aktinomycetes Naeslundii ve Enterococcus Fecalis'e karşı antibakteriyel etkiye sahip olduğu gösterilmiş.
Kavite şeklindeki çürük lezyonlarda GDF ile CIS birlikte kullanılarak hem çürüğün durdurulması hem de restorasyonun sağlanması şeklinde kombine bir fayda sağlamak için kullanılmış. Gümüzde çürük tedavisine yaklaşımda selektif çürük temizlemesi tavsiye ediliyor. Ancak günümüze kadar çürük lezyona bağlanma gücü üzerinde GDF'ün etkisini gösteren çok az çalışma mevcut.
Çalışmada araştırmacılar GDF uygulandığı ve uygulanmadığı durumlarda CIS'ın kalan çürük dokuya bağlanma gücünü ölçmeyi ve asit kullanılması yanı sıra GDF yapılması ve restorasyon yapılması arasında beklemenin etkisini değerlendirmeyi amaçlamışlar.
53 çürüksüz daimi azından kesitler alınarak yapay çürük lezyonlar oluşturmak için demineralize edilmiş. Gruplar şu şekilde oluşturulmuş;
- Sağlam dentin, asit, CIS
- Demineralize dentin, asit, CIS
- Demineralize dentin, asit, GDF, CIS
- Demineralize dentin, GDF, CIS
- Demineralize dentin, asit, GDF, CIS (GDF uygulamasından hemen sonra)
Beş grupta dentinin demineralizasyonu, GDF uygulaması, dentin asiti kullanımı ve GDF'nin uygulanması ile restorasyonun yapılması arasındaki süre ile UltraTester makinesi kullanılarak makaslama bağlanma dayanımındaki farklılıklar açısından test edilmiş.
Analizlerin sonuçlarına bakıldığında; en yüksek bağlanma gücü, dentin asitinin ve GDF’ün uygulandığı demineralize dentine bir hafta sonra CİS yerleştirildiğinde bulunmuş. GDF ve dentin asiti kullanımı, CIS'nın demineralize dentine makaslama bağlanma dayanımını anlamlı düzeyde etkilememiş. GDF ile CIS uygulaması arasında bir hafta geçtiğinde, bağlanma dayanımında anlamlı artış olduğu görülmüş. En düşük bağlanma dayanımı GDF uygulanmış demineralize dentin üzerine hemen CİS uygulaması yapıldığında gerçekleştiği bulunmuş.
Araştırmacılar çalışma sonunda gümüş diamin florür tedavisinin cam iyonomer simanın dentin lezyonlarına bağlanma kuvvetini önemli ölçüde etkilemediğini ve GDF çözeltisinin CIS yerleştirilmesinden bir hafta önce yapıldığı durumda daha güçlü bağlanma dayanımları elde edilebileceğini göstermişler.
UltraTester makinesi nedir?
UltraTester makinesi, 0-1.000 pound arasında değişen sıkıştırma testlerinde pik yük değerlerini ölçmek için özel olarak tasarlanmış kompakt, son derece sert bir test makinesidir. 0.1–15 mm/dakika arasında değişen test hızları için programlanabilir ve gerektiğinde varsayılan zaman sınırları ve yük sınırları ile ayarlanabilir. Makaslama bağlanama daynımı mPa birimi ile ölçülür.
Demineralizasyon solüsyonu nedir?
Yapay çürük lezyonlar oluşturmak için çekilmiş dişler demineralize edici asetik asit çözeltisine (pH=5.0) maruz bırakılır. Bu solüsyon yaklaşık 140 μm derinlikte yapay bir lezyon oluşturduğunu ve makaslama bağlanma dayanımı ölçmek için gereken standartlarla tutarlı bir tekrarlanabilir düz demineralize bölge elde edilir.
Çeviri ve sunum : Dt. Damla İzel Korkut (ERÜ Pedodonti AD)
Comentários