top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Türkiye'de Diş Hekimleri Arasında Çocuk İstismarı ve İhmaline İlişkin Bilinç ve Deneyim

Abbasoglu Z, Tanboga İ. Awareness and Experience regarding Child Abuse and Neglect Among Dentists in Turkey. J Clin Pediatr Dent. 2020;44(2):100-106. doi: 10.17796/1053-4625-44.2.6. PubMed PMID: 32271661.

Türkiye'de yasalara göre çocukların istismarı ve ihmali bulgularının bildirilmesi zorunlu ve bunu yapmayan hekimlerde hatalı. Buna karşın, mevcut çalışma çocuk istismarı ve ihmali hususunda biz diş hekimlerinin bilgi düzeyinin ne kadar eksik olduğunu ve gördüğümüz vakaları bildirme konusunda çekincelerimizi açıkça ortaya koymakta. Acil olarak çocukların istismarı ve ihmali konusunun önce lisansüstü ve hemen akabinde lisans eğitim protokolüne eklenmesi gerekmekte. 



Araştırmacılar yaptıkları çalışmada Türkiye'deki diş hekimleri arasında çocuk istismarı ve ihmalinin bilgi, tutum ve farkındalık düzeyini incelemişler.


Türk Diş Hekimleri Birliği (TDA) üyesi diş hekimleri, uzmanlar, akademisyenler ve diş hekimliği öğrencilerinden oluşan 20.298 kişiye e-posta ile anket gönderilmiş, gelen 1.020 yanıt değerlendirilmiş.


Katılan diş hekimlerinin %32,7'si çocuk istismarı ve ihmali vakalarını belirleyebilmişken, %17,1'i çocuk istismarı vakalarından şüphelenmiş ve bunların sadece %1'i yetkililere durumu bildirmiştir.

Hekimlerin çocuk istismarı ve ihmal vakalarını bildirmekten çekinme nedenleri;

  • yeterli vaka geçmişinin olmaması (%45)

  • sağlık çalışanının vaka raporlamasındaki rolü hakkında bilgi sahibi olmaması (%18,3)

  • bildirimin çocuğa karşı olası sonuçları (%18,8) olmuştur.


Katılımcıların sadece %11,6'sı çocuk istismarı ve ihmali konusunda lisans düzeyinde eğitim almış; çoğunluk (%86,5) bu konuda daha fazla eğitime ihtiyaç olduğunu ifade etmiş ve %84,3'ü bu konunun lisansüstü eğitimin bir parçası olması gerektiğine bildirmiştir.


Araştırmacılar çalışma bulgularına göre; diş hekimlerinin istismarın fiziksel ve davranışsal göstergelerinin neler olduğu, zorunlu raporlamaya ilişkin mevcut yasal mevzuat ve şüpheli vakaları bildirmeyle ilgili prosedürler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için sürekli eğitim kursları düzenlenmesi gerektiği sonucuna varmışlardır


Çeviri ve sunum : Dt. Eda Nur Karaçor (ERÜ Pedodonti AD)




43 görüntüleme0 yorum

Commenti


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page