top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Tek diş eksiliği için yapay dişli modifiye bir aparey

Harrison SD, Park JH. A Modified Pontic Appliance for Missing Maxillary Incisors. J Clin Pediatr Dent. 2020;44(2):123-126. doi: 10.17796/1053-4625-44.2.10. PubMed PMID: 32271662.

Benzer bir apareyi halen kliniğimizde yer tutucu olarak kullanmaktayız. Bu makalede apareye bir de fonksiyon katılmış ve bu şekilde geliştirilmiş. İlk olarak 6 yaş dişlerine bant takıp tek diş eksikliklerinde plastik diş ile yapılan bu apareyi Prof. Dr. Zafer Çehreli hocamın bir yayınında görmüştüm ve o zamandan beri onlarca kez yaptım. Ve şu an hayıflanıyorum keşke bu apareye literatürde gösterilen özellikleri kazandıran özellikleri biz kazandırmış olsaydık diye. Kullanmanız dileğiyle. 


Maksillada tek diş eksikliği olan hastaların ortodontik tedavi süreci içinde konulan yapay dişler ark teli üzerinde stabil kalmaz ve ark teli üzerinde döner. Stabilite için genelde yapay diş komşu dişlere bağlanır. Ancak hastanın çiğneme kuvvetleri neticesinde bu bağlanan tel esneyerek yeniden aynı soruna yol açar (Şekil 1).

Şekil 1. Daimi maksillar sol lateral diş eksikliği olan bir hasta. Geleneksel yapay diş stabil değildir ve bağlandığı komşu dişe bağlantı noktası bu dişi stabil tutacak kadar güçlü değildir.


Araştırmacılar bu amaçla yayınlarında akrilik diş ile braketi birlikte tutacak bir yöntem önermişlerdir.


Laboratuvar Aşaması ve Klinik Uygulama

Apareyin hazırlanmasında kalın bir ortodontik tel molar bantlara tutturulur.

Resim 2. Daimi maksiller sol lateral dişin molar bantlara tutturulmuş sabit akrilik diş kullanılarak yapılmış apareyi


Bu şekilde bir yapımda akrilik dişin ark üzerinde dönmesi engellenmiş olur. Akrilik dişin stabilitesini arttırmak için ortodonik braket takılabilir. Braket takılmadan önce akrilik dişin insizalinden gingivaline doğru vertikal boşluklar açılır. Bu şekilde braket sabitlendikten sonra dişin lingualine bir delik açılarak ligatür teli dişin palatinaline geçirilir. Sonra bu tel lingual arka bağlanır. Bu yapım şekli resim 3'de anlatılmış.

Resim 3. Yapım şekli


Ayrıca bu aygıt kanin dişinin geriye çekilmesi için bir ankraj cihazı olarak da fonksiyon görebilir (Resim 4).

Resim 4. Ankraj apareyi olarak kullanımı


Kanin dişinin geriye çekilmesinden sonra bu aparey ile anterior dişlerin geriye gitmesi engellenebilir. Apareyin modifiye edilmesi ile anterior dişlerin arkaya çekilmesinde kullanılabilir. Bu uygulama daimi maksiller orta keser dişi kaybetmiş bir hastada resim 5'de gösterilmiştir.

Resim 5. Keser dişlerin geriye çekilmesi için apareyin modifiye edilmesi


Daimi maksiller lateral dişin eksik olduğu ve derin kapanışı olan bir vakada bu apareye bir anterior ısırma plağı eklenerek dikey boyut arttırılabilir.

Şekil 6. Apareyin anterior ısırtma plağı ile kullanımı


Çeviri ve sunum : Dt. Cansu Bilge Karadağ (ERÜ Pedodonti AD)




151 görüntüleme0 yorum

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page