Harrison SD, Park JH. A Modified Pontic Appliance for Missing Maxillary Incisors. J Clin Pediatr Dent. 2020;44(2):123-126. doi: 10.17796/1053-4625-44.2.10. PubMed PMID: 32271662.
Benzer bir apareyi halen kliniğimizde yer tutucu olarak kullanmaktayız. Bu makalede apareye bir de fonksiyon katılmış ve bu şekilde geliştirilmiş. İlk olarak 6 yaş dişlerine bant takıp tek diş eksikliklerinde plastik diş ile yapılan bu apareyi Prof. Dr. Zafer Çehreli hocamın bir yayınında görmüştüm ve o zamandan beri onlarca kez yaptım. Ve şu an hayıflanıyorum keşke bu apareye literatürde gösterilen özellikleri kazandıran özellikleri biz kazandırmış olsaydık diye. Kullanmanız dileğiyle.
Maksillada tek diş eksikliği olan hastaların ortodontik tedavi süreci içinde konulan yapay dişler ark teli üzerinde stabil kalmaz ve ark teli üzerinde döner. Stabilite için genelde yapay diş komşu dişlere bağlanır. Ancak hastanın çiğneme kuvvetleri neticesinde bu bağlanan tel esneyerek yeniden aynı soruna yol açar (Şekil 1).
Şekil 1. Daimi maksillar sol lateral diş eksikliği olan bir hasta. Geleneksel yapay diş stabil değildir ve bağlandığı komşu dişe bağlantı noktası bu dişi stabil tutacak kadar güçlü değildir.
Araştırmacılar bu amaçla yayınlarında akrilik diş ile braketi birlikte tutacak bir yöntem önermişlerdir.
Laboratuvar Aşaması ve Klinik Uygulama
Apareyin hazırlanmasında kalın bir ortodontik tel molar bantlara tutturulur.
Resim 2. Daimi maksiller sol lateral dişin molar bantlara tutturulmuş sabit akrilik diş kullanılarak yapılmış apareyi
Bu şekilde bir yapımda akrilik dişin ark üzerinde dönmesi engellenmiş olur. Akrilik dişin stabilitesini arttırmak için ortodonik braket takılabilir. Braket takılmadan önce akrilik dişin insizalinden gingivaline doğru vertikal boşluklar açılır. Bu şekilde braket sabitlendikten sonra dişin lingualine bir delik açılarak ligatür teli dişin palatinaline geçirilir. Sonra bu tel lingual arka bağlanır. Bu yapım şekli resim 3'de anlatılmış.
Resim 3. Yapım şekli
Ayrıca bu aygıt kanin dişinin geriye çekilmesi için bir ankraj cihazı olarak da fonksiyon görebilir (Resim 4).
Resim 4. Ankraj apareyi olarak kullanımı
Kanin dişinin geriye çekilmesinden sonra bu aparey ile anterior dişlerin geriye gitmesi engellenebilir. Apareyin modifiye edilmesi ile anterior dişlerin arkaya çekilmesinde kullanılabilir. Bu uygulama daimi maksiller orta keser dişi kaybetmiş bir hastada resim 5'de gösterilmiştir.
Resim 5. Keser dişlerin geriye çekilmesi için apareyin modifiye edilmesi
Daimi maksiller lateral dişin eksik olduğu ve derin kapanışı olan bir vakada bu apareye bir anterior ısırma plağı eklenerek dikey boyut arttırılabilir.
Şekil 6. Apareyin anterior ısırtma plağı ile kullanımı
Çeviri ve sunum : Dt. Cansu Bilge Karadağ (ERÜ Pedodonti AD)
Yorumlar