top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Süt dişlerinde klinik ve radyolojik aproksimal çürük tespiti

Daniels A, Owais A, Kanellis M, Blanchette D, Dawson D, Warren J, Geneser M, Gasparoni A, Weber-Gasparoni K. Clinical Versus Radiographic Caries Diagnosis in Primary Tooth Approximal Surfaces. Pediatr Dent. 2020 May 15;42(3):193-196. PMID: 32522321.

Bu çalışmanın tam metinine ulaşamadık ancak günümüzde radyografik olmayan yöntemlere gidilen bir trend varken radyografik değerlendirmenin önerilmesi biraz aykırı gözüküyor. Daha önceki çalışmaları da destekler şekilde radyografik değerlendirme klinik teşhise katkı sağladığı apaçık ortada.

Araştırmacılar yaptıkları bu çalışmada yüksek çürük riski olan çocuklarda dentindeki aproksimal çürük lezyonları klinik muayene ile teşhis edilenlerle radyografik olarak teşhis edilenleri karşılaştırmayı amaçlamışlar


Çalışmada yaşları 2 - 11 yaşında değişen 84 Amish ırkı çocuk iki yıllık bir klinik çalışma için kalibre olan herkimler tarafından klinik ve radyografik olarak muayene edilmiş. Klinik muayene ile teşhis edilen arayüz çürük yüzeyleri radyografik olarak teşhis edilenlerle karşılaştırılmış ve sadece klinik muayene ile yanlış teşhis konulan lezyon sayıları belirlenmiş.

 

Çalışmada 124 ön dişin aproksimal yüzeyinde sadece klinik muayene yapılarak 61 çürük lezyon (% 49,2) tespit edilirken, radyografide 72 lezyon (%58,1) tespit edilmiş. Dolayısı ile ön dişlerde çürük lezyonların %9'unda sadece klinik muayene yapıldığında hatalı olarak çürük yok tanısı konmuş. Çalışmaya dahil edilen 412 posterior dişin aproksimal yüzeyinde klinik muayene ile 101 lezyon (% 24,5), radyografik muayene ile ise 229 lezyon (% 55,6) tespit edilmiş.  Arka grup dişlerde bu şekilde 128 dişe (% 31,1) sadece klinik muayene yapıldığında çürük yok şeklinde hatalı bir tanı konmuş.

 

Araştırmacılar yaptıkları bu çalışmada; radyografi ile desteklenmeyen klinik muayenede önemli sayıda çürük lezyonun gözden kaçabileceğini ve bu nedenle epidemiyolojik ve klinik çalışmalarda radyografilerin kullanımının teşvik edilmesi gerektiği sonucuna varmışlar.


 

Amish ırkı nedir?

ABD'nin Pensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde yaygın olan tutucu bir Hristiyan mezhebidir. 18. ve 19. yüzyılda Almanya, Fransa ve İsviçre'den gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Amişler basit bir yaşama inanırlar, otomobil, telefon, elektrik gibi modern yaşamın kolaylıklarını kullanmaktan sakınırlar.

 

Çeviri ve sunum : Dt. Cansu Demiroğlu (ERÜ Pedodonti AD)

163 görüntüleme0 yorum

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page