top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Sosyal dışlanmışlık durumunun 6-12 yaş çocukların ağız sağlığına etkisi

Prada I. Prevalence of dental caries among 6 - 12 year old schoolchildren in social marginated zones of Valencia, Spain. J Clin Exp Dent. 2020 Apr 1;12(4):e399-e408. doi: 10.4317/jced.56390. PMID: 32382390

Bu çalışmada -bilgim dahilinde- yeni bir kavram olan "sosyal dışlanmışlık" ele alınmış. Çalışma sonucunda çürük riski ile ilişkilendirilen faktörlerin (gelir düzeyi, beslenme, fırçalama sıklığı, ailenin eğitim düzeyi  gibi) özel bir bileşimi olan sosyal dışlanmışlıkla ağız sağlığı arasında güçlü bir ilişki bulunduğu yönünde. Ancak ülkemiz açısından düşünüldüğünde (ve diğer ülkeler) bu kavramın yeninden tanımlanmasına ihtiyaç olacağı açık.

Sosyal dışlanmışlık İspanya'daki Sağlık, Tüketim ve Sosyal Refah Bakanlığı tarafından "insanların topluma yanı sıra farklı siyasi, ekonomik ve sosyal alanlara katılımını kaybetmesi" olarak tanımlanmış. Bu noktada kurum yoksulluğun sosyal dışlanmışlıkta etkili ancak tek belirleyici faktör olmadığını belirtmiş. Buna yol açan faktörler;

  • düşük gelir düzeyi

  • aile bağının olmaması

  • okul problemleri

  • sorunlu komşularla bir arada yaşanması

  • mental hastalık varlığı

  • yaşlılık

  • mental veya fiziksel eksiklikliği varlığı

  • özel bir grubun üyesi olmaktan

Araştırmalarda sosyal dışlanmış olan insanların düşük eğitim düzeyine ve daha düşük gelir seviyesine sahip oldukları, devlet imkanlarından daha az faydalandıkları, daha fazla stresli oldukları ve daha kötü sağlık durumlarının bulunduğu (kötü beslenme, daha az fiziksel egzersiz, sigara veya uyuşturucu kullanımı gibi nedenlerle), umutlarının olmadığı ve sosyal bağlarının azalmış olduğu gösterilmiş. Tüm bu nedenlerin bireylerin ağız sağlığının da etkilediği gösterilmiş. Sosyal dışlanmış içindeki çocukların da diş çürüğü gibi oral hastalıklara daha duyarlı olması beklenir.

Bu çalışmada araştırmacılar yukarıda verilen bilgiden hareket ederek İspanya'nın Valensia kentinde sosyal dışlanmışlık bulunduğu düşünülen 6-12 yaş aralığındaki çocukların diş çürüğü görülme sıklığı ile oral sağlık alışkanlıklarını değerlendirmeyi amaçlamışlardır. Ayrıca çalışmada yüksek çürük prevelansı, oral hijyen eksikliği ve dengesiz beslenme alışkanlığı ile sosyal dışlanma durumu arasında bir ilişki olup olmadığı sorusuna yanı aranmıştır.

Çalışmaya dahil edilen okullarda bulunan çocuklar sosyal dışlanmışlık olasılığı çocuklardır Zira okullarda;

  • çingeneler

  • finansal kaynak sınırlılığı

  • bir veya her iki velidede bağımlılık ve hapis cezası gibi sorunlar yaygın.

Çalışma sonucunda araştırmacılar sosyal dışlanma riski bulunan çocukların yüksek DMFT ve plak indeksine sahip olduğu gözlenmişler. Bu sonuca görede, sosyal dışlanmanın çürük prevalansını ve DMFT indeksini artıran temel bir faktör ve kötü ağız hijyeni alışkanlıklarının bir göstergesi olabileceğini ileri sürmüşlerdir.


Çeviri ve sunum : Dt. İsmail Cihangir (ERÜ Pedodonti AD)




41 görüntüleme0 yorum

コメント


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page