Khanna R, Chandra A, Singh RK. Quantitative evaluation of masking effect of resin infiltration on developmental defects of enamel. Quintessence Int. 2020;51(6):448-455. doi: 10.3290/j.qi.a44493. PMID: 32368763
Rezin infiltrasyon tekniğini kendim uygulamadım ama çevremden duyduğum kadarıyla (tamamen duyumdur) çok başarılı olmadığı yönünde. Bu literatür o nedenle dikkatimi çekti. Zira poröz bir yapının içine rezini ulaştırabiliyorsanız renk sorunun gitmesi lazım. Burada en önemli nokta teknik gibi gözüküyor.
Bildiğimiz üzere diş minesinin gelişimsel defektleri sağlam gözüken hipermineralize mine yüzey tabakası ve altında poröz bir yüzey altı hipomineralize tabaka ile karakterize. Bu şekliyle gelişimsel defektler mikro invaziv bir prosedür olan rezin infiltrasyon tekniği ile tedavi edilen erken mine çürük lezyonlarına (white spot lezyon, beyaz lezyon) benzemekte. Rezin infiltrasyon tekniği ile erken mine çürük lezyonlarının tedavisinin yapılmasının yanı sıra poröz yapı nedeniyle ortaya çıkmış olan mineye saydamlığındaki kaybı da geri kazandırılabilmekte.
Bu çalışmada araştırmacılar gelişimsel mine defektlerinde de benzer bir mekanizmanın işleyeceğini düşünmüş ve rezin infiltrasyon tekniği uygulanan gelişimsel mine defektlerindeki renk değişimini kalitatif ( sayısal) olarak değerlendirmeyi amaçlamışlar.
Çalışmada seçilmiş toplam 70 mine defektli dişe, rezin infiltrasyon işlemi uygulanmıştır. Her bir defekt hem müdahale öncesi hem de müdahale sonrası bir dijital kamera kullanılarak fotoğrafik görüntülemeye tabi tutulmuş. Her görüntü ImageJ dijital yazılımı (Ulusal Sağlık Enstitüleri Onaylı) kullanılarak değerlendirilmiştir.
Rezin infiltrasyonuna tabi tutulduğunda, tüm gelişimsel mine defektlerinde önemli değişiklikler gözlenmiş olup, rezin infiltrasyon tekniğinin gelişimsel olarak etkilenmiş minenin "beyaz" opak renk değişimlerini maskelemede başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.
İmageJ Dijital Yazılımı: Açık kaynak kodlu (herkes tarafından lisans gerekmeden ve ücretsiz kullanılabilir) bir görüntü analiz programıdır. Bu program, elde edilen bir görüntü üzerinde morfolojik yapı ve doku özelliklerini belirlemek için tanımlanmış her parametreyi sistematik komut sistemi kullanarak hesaplama imkânı sunmakta. Programın yaptığı hesaplamalar kalibre edilmiş ve sonuçları uluslararası değerlendirmelerde kabul görmektedir. Araştırmalarınızda kullanmak isterseniz programın internet sayfası burada.
Çeviri ve sunum : Dt. Aybüke Bahadır (ERÜ Pedodonti AD)
Comments