top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Pediatrist ve pedodontistler arasındaki ortak çalışma alanları

Okuji D, Kritz-Silverstein D, Pham H, Chen E, Wu Y, Chan WY. Opportunities for Age-Specific Interprofessional Collaboration Between Physicians and Dentists in Pediatric Patients. Pediatr Dent. 2020 May 15;42(3):203-207. PMID: 32522323.

Ez cümle; hasta grubu aynı olan bu hekim grubunun (pedodontist ile pediatristlerin) birbirlerinin alanını daha iyi tanıması ve ortak çalışmaya başlaması gerekliliği bu literatürde çok güzel bir şekilde anlatılmış. 


Araştırmacılar çocuk hastaların diş hekimleri ve pediatristleri ziyaret eğilimlerini ulusal verileri bakarak değerlendirmeyi, böylece bu iki hekim grubu arasında kurulabilecek birbirini destekleyici alanları belirlemeyi amaçlamışlar.


2011-2012 yılları arasında, yaşları 0 ila 17 arasında değişen 95.677 çocuğun her yaş grubunda diş hekimlerine ve pediatriste yapılan ziyaretlerin sayısını karşılaştırılmış.Çocukların ortalama yaşı 8.9 ± 5.2 bulunmuş. %28,6'sının Medicaid hizmeti almakta.


Çalışma sonucunda her yıl küçük yaştaki çocukların pediatristleri diş hekimlerinden daha fazla ziyaret ettiği, buna karşın 9 yaş ve üzerindeki çocukların ise diş hekimlerine pediatristlerden daha fazla gittiği görülmüş. Elde edilen bu farklılık cinsiyet ve İngilizce konuşabilme durumundan etkilenmemiş.


Bu sonuca göre araştırmacılar pediatristlerin küçük çocuklarda ağız sağlığı durumları için, diş hekimlerinin ise sistemik sağlığı değerlendirme noktasında erken teşhis imkanına sahip. Buna göre beş yaş ve daha küçük çocuklarda pediatristlerin ağız sağlığı değerlendirmesini yaparak gereken çocukları diş hekimine yönlendirmeleri gerekli. 9 yaş ve üzeri çocuklar için ise diş hekimleri; kilo kontrolü, beslenme ve insan papillomavirüsü (HPV) aşılaması konularında konsültasyon hizmeti sunmalı. Aynı zamanda pedodontistler diyabet veya astım varlığı, sigara kullanımı, elektronik sigara kullanımı yanı sıra uyku apnesi taraması yapabilmelidir.


Medicaid nedir?

Amerika Birleşik Devletleri'nde Medicaid, sınırlı gelir ve kaynaklara sahip bazı insanlar için tıbbi maliyetlere yardımcı olan bir federal ve eyalet programıdır. Medicaid ayrıca, evde bakım ve kişisel bakım hizmetleri de dahil olmak üzere normalde Medicare tarafından kapsanmayan faydalar sunmaktadır. (Wikipedia)



Çeviri ve sunum : Dt. Azime Yener (ERÜ Pedodonti AD)




46 görüntüleme0 yorum

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page