top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Hall tekniğinde çocuklarda dikey boyut değişiklikleri

Joseph RM, Rao AP, Srikant N, Karuna YM, Nayak AP. Evaluation of Changes in the Occlusion and Occlusal Vertical Dimension in Children Following the Placement of Preformed Metal Crowns Using the Hall Technique. J Clin Pediatr Dent. 2020;44(2):130-134. doi: 10.17796/1053-4625-44.2.12. PubMed PMID: 32271658.

Hall tekniğinin başarısını bir çok yerde okudum ve hala okumaya devam ediyorum. Ancak Türkiye'de rutin uygulanan bir klinik bilgim dahilinde değil. Bunun da önündeki en büyük engellerden birisinin PÇK teminin zor ve pahalı olması ama biraz da biz pedodontistlerin buna zor bir işlem olacağı gözüyle bakmalarından kaynaklanıyor. Aşağıdaki video benim bakış açımı etkilediğini söylesem yanlış olmaz. 


Çalışmada Hall tekniği ile PÇK uygulamasından sonra oklüzyonun yerleşimi için geçen süre ve mekanizmanın değerlendirilmesi amaçlanmış. Ayrıca çalışmada anket uygulaması ile Hall tekniği uygulanan çocuklarda TME disfonksiyon varlığı bir anketle değerlendirilmiş.


Çalışmada 44 çocuğa Hall teknik ile PÇK uygulamasının ardından overbite ve oklüzal dikey boyuttaki değişiklikleri açısından değerlendirilmiş. Overbite ve okluzal dikey boyut ölçümleri tedaviden önce, tedaviden hemen sonra ve devam eden 1, 2, 3, ve 4 haftalarda kontrol edilmiştir. 4 hafta sonrasında ise TME disfonksiyonuna dair semptom ve işaretler için anket doldurtulmuş.


Başlangıç overbite değerleri ile 4. haftadaki değerler karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmamış (p=0.58). 3. Haftaya kadar da oklüzal dikey boyut ölçümleri açısından başlangıç değerler ile restorasyondan sonraki değerler arasında anlamlı bir fark görülmemiş (p value=0.42). Bu da oklüzal dikey boyutun eski haline geldiğini göstermekte. TME disfonksiyonunun değerlendirildiği ankette bütün çocuklar TME disfonksiyonu semptom ve işaretlerine negatif yanıt vermiş.


Araştırmacılar çalışmaları sonunda kuron uygulamasından sonraki 4 hafta içinde oklüzyonda bir değişiklik olmadığı sonucuna varmışlardır. Okluzal dikey boyut değerlerinin değişmemiş olması okluzyonun yeniden sağlanmasında diş ekstrüzyonunun rolü olmadığını göstermiştir. Çocuklarda Hall tekniği ile uygulanan PÇK sonrası TME disfonksiyonu gözlenmedi.


Hall tekniği: Çocuklar süt molar dişlerine uygulanan invaziv olmayan bir tedavi yöntemidir. Çürük burada anestezi ve airitor kullanılmadan direk olarak PÇK ile izole edilmektedir. Bu teknik adını İskoçya’da diş hekimi olan Dr. Norna Hall'dan almıştır. Bu tekniğin uygulanabilmesi için dişte irreversibl pulpitis veya apse bulgusu olmamalıdır. (Kaynak: Wikipedia)


Çeviri ve sunum : Dt. Gülşah Kiney (ERÜ Pedodonti AD)




99 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page