top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Hall tekniği geleceğimizin bir tedavi standardı olabilir mi?

Binladen H, Al Halabi M, Kowash M, Al Salami A, Khamis AH, Hussein I. A 24-month retrospective study of preformed metal crowns: the Hall technique versus the conventional preparation method. Eur Arch Paediatr Dent. 2020 Apr 27. doi: 10.1007/s40368-020-00528-8. PMID: 32342287.

Hall tekniği ile geleneksel PÇK arasındaki karşılaştırmayı konu alan bu çalışmanın tartışma kısmında tekniğin bir "altın standart" olmasının önündeki engellerden bahsedilmiş. Ancak yine tartışma kısmında yer aldığı şekliyle tekniğin başarısızlığını gösteren bir çalışma literatürde mevcut değil. Ve yine güncel çalışmalarda endişe duyulan masseter kası, oklüzyon ve TME üzerinde bu tekniği kullanmanın kötü bir etkisine rastlanmamış. Dolayısıyla 2020'de HT tekniği standardımız olmaya çok yakın. Bazı çalışmalarda modifiye HT tekniği kullanılmış ve bunda da arayüzlerin kuronun girişini kolaylaştıracak şekilde açılması yapılmış. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda işimizi çok kolaylaştıracak bir teknik olduğu su götürmez bir gerçek.


Yüksek çürük riski bulunan çocuklarda çürük süt dişlerinin (iki yüz veya daha fazla alanı kaplayan) tedavisinde bir tedavi seçeneği full prefabrike metal kuronlar (PMC). Uzun ömürlü olma açısından intrakoronal restorasyonlara göre bu yöntem klinik olarak oldukça üstün. Klasik uygulama şekli (burada geleneksel yöntem olarak bahsedilecek); PMC yapılacak dişe lokal anestezi ile geleneksel diş preparasyonu yapılır, mesial, distal ve oklüzal yüzeylerden yeterli miktarda diş dokusu kaldırılır, PMC yapıştırılmadan önce rubber dam kullanılarak diş üzerindeki çürük tamamen kaldırılır. Her ne kadar bu teknik intrakoronal retorasyonlara göre daha az hassasiyet gerektiren bir yöntem olsada, dental anksiyeteye neden olan enjeksiyon gibi kooperasyon gerektiren aşamalara ihtiyaç duyulması çocuk hastalarda hala bir problem.

Hall tekniği (HT) ise süt molar dişlerde diş çürüğünün anestezi ve aşındırma yapılmadan biyolojik olarak çürüğün engellendiği ve bu şekilde tedavi sağlayan minimal invaziv bir teknik. Uygun PMC boyutu seçildikten sonra cam iyonomer yapıştırıcı materyal ile simante edilir. Yapıştırmasında önce kuronun düzgün oturması için baş parmakla kuronun üzerine basınç uygulanırken dört parmakla mandibula/maksilla desteklenir, sonrasında da kuron çocuğa pamuk rulonun sıkıca ısırtılmasıyla tam olarak yapıştırılır. Hekimler tarafından PMC'nin HT'de kullanılmasıyla durmuş çürük haline getirilen lezyonlar diş düşene kadar dişin içinde hapsedilir.

Bu çalışmada süt molar dişlerdeki çürük lezyonların tedavisinde geleneksel PMC uygulaması ile HT tekniğinin klinik ve radyolojik başarısının karşılaştırılması amaçlanmış.


Çalışmada 6, 12, 18 ve 24. aylarda 65 çocukta (34 kız ve 31 erkek) 187 PMC (110 HT ve 77 geleneksel) değerlendirilmiş. Başarısızlık kritelerlerinde minör ve majör olarak ayrım yapılmış. Kuronun tamir edilerek veya edilmeden yeninden kullanılabildiği reversible pulpitis veya kuronun kaybı durumları minör başarısızlık olarak sınıflandırılırken, irreversible pulpitis, dental apse/sepsis, yeniden restore edilemeyecek şekilde kuron kaybı ve/veya dişin çekiminin gerektiği durumlar majör başarısızlık olarak kaydedilmiş.


Çalışma sonucunda 24. ayda geleneksel ve HT PMC'lerin başarı oranları sırasıyla %97,6 ve %93,5 bulunmuş. İki HT (perforasyon/apse) ve dört geleneksel (apse) PMC başarısızlığı oluşmuş. 12. ayda başarı/başarısızlık arasında anlamlı bir fark yokken, 24 ay sonunda HT bir miktar daha fazla başarılı olarak görülmüş.

 
 

Çeviri ve sunum : Dt. Esra Bulut (ERÜ Pedodonti AD)

347 görüntüleme0 yorum

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page