top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Gümüş Diamine Florid ile süt dişlerindeki ara yüz çürükleri durdurulabilir mi?

Hammersmith KJ, DePalo JR, Casamassimo PS, MacLean JK, Peng J. Silver Diamine Fluoride and Fluoride Varnish May Halt Interproximal Caries Progression in the Primary Dentition. J Clin Pediatr Dent. 2020;44(2):79-83. doi: 10.17796/1053-4625-44.2.2. PMID: 32271666.

Hastanızın yaşı tedavi yapılması için küçük veya iletişim kurma sorunu var. Radyografide arayüz çürüğü tespit ettiniz. Genel anestezi (veya sedasyon) imkanınız yok. O zaman süt molar dişlerin kaybedilmeden kalabilmesi için tek çare koruyucu uygulamalar. Gümüş Diamin Florid yakın zamanda bir hayli popüler bir hale geldi. Özellikle Japonya'da uzun süredir kullanıldığını biliyoruz zaten. Bu konuda kesinlikle ciddi çalışmalar yapılmalı gibi gözüküyor. Zira gerçekten etkinliği bunu hal ediyor.


Diş hekimleri çocuklarda son derece yaygın olarak gözlenen ve erken yaşta başlayan (bir çalışmada 19-21 aylıkken) ara yüz çürüklerinin engellenmesinde çok farklı teknikler kullanıyor. Bunlardan girişimsel (restoratif teknikler) yanı sıra rezin infiltrasyon, flor cila, ara yüz örtücüler gibi girişimsel olmayan koruyucu uygulamalar var.

Çürük önleyici tekniklerden birisi de gümüş diamin florit (SDF). Bir derlemede SDF'nin dentine ulaşmış süt dişi çürüklerinin %66'sını, tüm çürük lezyonların da %81'ini durdurabildiği ifade edilmiş. Literatürde SDF'nin günümüzde kullanılan tüm minimal invaziv ve girişimsel olmayan tedavilerden daha etkili olabileceği ileri sürülmekte.

1981 yılında Japonya'da yapılan bir çalışmada mumsuz diş ipiyle SDF'nin ara yüzeylere uygulanmasının ara yüz çürüklerinin ilerlemesini azalttığı ve çürük insidansını düşürdüğü gözlenmiş. Yine de SDF'nin süt dişlerindeki ara yüz çürüklerinin durdurulmasındaki etkinliği hakkında bilimsel kanıtlar sınırlı. Bu bilgiden yola çıkarak araştırmacılar SDF'nin interproksimal çürüğü insidansı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlamışlar.


Araştırmacılar çalışmalarında süt molar ve köpek dişlerinde bitewing radyografi ile arayüz çürüğü tespit edilen çocuklara 6 ay arayla diş ipi ile SDF ve flor cila uygulamışlar. Çalışmaya 131 hastada 185 interproksimal çürük dahil edilmiş. 12 ay sonraki kontrol randevusunda çürük derinliğindeki değişikliği değerlendirmek için bitewing radyografiler alınmış. Çürük derinliğinin değerlendirmesinde Uluslararası Çürük Sınıflama ve Değerlendirme Sistemi (ICCMS)'nin radyografi skorlama sistemi kullanılmış.


Çalışma sonucunda tüm lezyonlar için başlangıçtaki ortalama olarak ICMMS skorları 1.50 ve dmft ise 2.9 tespit edilmiş. 12 aylık takipte çürük lezyonlarının büyük çoğunluğunda radyografik olarak bir ilerleme gözlenmemiş. Ayrıca değerlendirilen süt kanin, süt azı dişleri arasında da tedavinin etkinliği açısından anlamlı bir fark görülmemiş.


Araştırmacılar bu çalışmada diş ipi ile yılda 2 ya da 3 kez SDF ve flor cila uygulaması sayesinde düşük risk grubunda olan çocuklarda 12 aylık takipte, arayüz çürüklerinin %84 oranında durdurabildiği sonucuna varmışlar. Ayrıca diş hekimleri için özellikle çürük mine - dentin sınırında olduğu durumda süt dişlerindeki ara yüz çürüklerinin kontrolü için SDF'nin bir alternatif olabileceğini bildirmişler.


ICCMS nedir?

Uluslararası Çürük Sınıflama ve Değerlendirme Sistemi hakkında detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz. Çalışmada bu sistemin radyografik sınıflaması kullanılmış. Bu da aşağıdaki gibidir.


Çeviri ve sunum : Dt. Eda Nur Karaçor (ERÜ Pedodonti AD)




151 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page