top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Gümüş diamin florür ECC vakalarında acil müdahale gereksinimini önler mi?

Thomas ML, Magher K, Mugayar L, Dávila M, Tomar SL. Silver Diamine Fluoride Helps Prevent Emergency Visits in Children with Early Childhood Caries. Pediatr Dent. 2020 May 15;42(3):217-220. PMID: 32522326.

Bu çalışmanın sonuçları, teknik imkanları sınırlı olan yerlede veya ülkemizde olduğu gibi vaka sayısının çok olduğu durumlarda ECC vakalarının yönetiminde bize değerli bilgiler sağlaması açısından önemli. 

Erken çocukluk çürüğü dünya çapında yaygın bir hastalık ve çoğunlukla uzun bekleme süresi gerektiren sedasyon veya genel anestezi altında tedavileri yapılabilmekte. Gümüş diamin florürün çürük lezyonları durdurduğu bir çok çalışmada gösterilmiş. Buna göre araştırmacılar genel anestezi ya da sedasyon için bekleme listesinde bekleyen erken çocukluk çağı çürüğü (EÇÇ) olan hastalara gümüş diamin florür (GDF) uygulamanın acil müdahale gerekliliğini azalıp azalmadığını belirlemeyi amaçlamışlar.


Florida Üniversitesi NCEF Pedodonti Merkezi’nde, anestezi sırasında bekleme listesinde bulunan EÇÇ'li 71 aydan küçük, GDF uygulanan hastalar üzerinde çalışılmış. Bu çocukların kümülatif dental acil başvuruları, GDF’nin rutin uygulamaya girdiği dönemden önceki 16 ay boyunca bekleme listesinde bulunan çocukların acil başvurularıyla karşılaştırılmış. Hastadan alınan demografik bilgiler, dental ziyaretler, GDF uygulamaları ve çürüğün durdurulma durumu kaydedilmiş.


Çalışmada toplam olarak, GDF uygulanan 97 hasta, GDF uygulanmayan 216 hasta yer almış. Dental acillerin kümülatif insidansı GDF grubunda yaklaşık olarak %80 daha düşük gerçekleşmiş. GDF uygulanan hastalarda takip seanslarında çürüğün %81 oranda durdurulduğu belirlenmiş.


Çalışma sonucunda; gümüş diamin florür, tedavi sırası bekleyen EÇÇ’li çocuklarda acil ziyaretlerini azaltmaya yardımcı olduğu ve çürük süt dişlerinde çürüğün durdurulmasında etkili gözüktüğü tespit edilmiş.

 
 

Çeviri ve sunum : Dt. Cansu Bilge Karadağ (ERÜ Pedodonti AD)

92 görüntüleme0 yorum

コメント


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page