top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Flor bir tek adeziv sistemlere iyi gelmiyor

Pirmoradian M, Esmailzadeh S, Davaie S, Albakhakh BA, Sanaee B, Asgari E, Shekofteh K, Habibzadeh S, Behroozibakhsh M. Resistance to demineralisation of adjacent enamel and dentine, fluoride release and dentine bond strength of fluoride-containing self-etch adhesive systems. J Clin Exp Dent. 2020 Apr 1;12(4):e381-e390. doi: 10.4317/jced.56170. PMID: 32382388

Her derde deva flor çürük önleyici etkinliğiyle restoratif materyallerden içtiğimiz süte kadar her şeyin içine konduğunda az ya da çok başarı göstermesine karşın bir tek adezivlerde bir işe yaramıyor gözüküyor. Zira literatürde de söylediği üzere dentindeki hibrit tabakada meydana getirdiği remineralizasyon adezivin bağlanmasını olumsuz etkiliyor. Bununla da birlikte zaten çok düşük bir miktarda salındığından sekonder çürük üzerinde de pek bir etkisi olmuyor gözüküyor. Bu konuda farklı görüşler olsada, genel eğilim anladığım kadarıyla böyle.


Bu çalışma florür içeren dental adezivlerden salınan florür miktarını ve bunun mikrogerilme bağlanma dayanımı (μTBS) ile mine ve dentin demineralizasyonuna olan etkisini değerlendirmeyi amaçlamış.

Çalışmada iki florür içeren dental adeziv (Fluorobond II - Shofu) ve (Clearfil Liner Bond F - Kuraray) (FL, LBF) ve florür içermeyen bir adeziv (Clearfil SE Bond - Kuraray) (SE) kullanılmış (Resim 1).


Resim 1. Araştrımada kullanılan dental adezivler


Termal döngüden sonra dentin adezivlerinin μTBS sonuçları ve başarısızlık şekilleri değerlendirilmiş. Ayrıca örneklerin florür salınımı ve kesitsel mikrosertliği 1, 7 ve 28 günlük pH döngüsünden önce ve sonra ölçülmüş.


Çalışmada bağlanım dayanımı açısından SE Bond en iyi sonucu verirken FL grubu en sonda kalmış. Araştırmacılar bunun nedeni olarak SE ve LBF bondların yapısındaki 10-MDP monomerinin hidroksiapatit ile iyi bir bağ yapmış olması gösterilmiş. Bu durumda 6-MHPA monomerine sahip FL daha az başarılı gözükmekte.

Adezivlerin altındaki hem mine hem de dentinin kesitsel mikrosetlik değerleri, pH döngüsünün 28. gününde, başlangıç bulgularına kıyasla azalmıştır. 1. günden 28. güne kadar salınan florür, florür içeren iki adezivde de azalmıştır.


Araştırmacılar çalışma sonuçlarına dayanarak dental adezivlerden salınan florun restorasyon-diş bağlantı yüzeyinin bağlanma dayanımını ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkilediğini görmüşler. Bununla birlikte, adezivden salınan florür komşu mine ve dentinin demineralizasyon direncini artırmamıştır.


Mikrogerilme bağlanma dayanımı (μTBS) nedir?

Örnek hazırlama ve sonrasında testin nasıl uygulandını da anlatan güzel bir video bunun ne olduğunu çok güzel açıklıyor. Bu çalışmada 4 tip kopma değerlendirilmiş;

  • Dentin - kompozit ara yüzeyindeki adeziv

  • Dentinde koheziv (burada adeziv kompozit tutuculuğu en yüksek)

  • Kompozitte koheziv (burada adeziv materyal iyi ancak kompozit zayıf)

  • Karışık kopma (farklı kopmaların bir arada olması)


Mikrosertlik ölçümü nedir?

Bir materyalin fiziksel özelliklerinin değerlendirildiği bir test. Ne olduğu ve nasıl yapıldığı burada.

Çeviri ve sunum : Dt. Eda Nur Karaçor (ERÜ Pedodonti AD)




68 görüntüleme0 yorum

Σχόλια


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page