top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

ECC vakalarında dmfs hesabı hatalı mı?

Jordan KH, McGwin G, Childers NK. Overestimation of Early Childhood Caries Using the dmfs Index. Pediatr Dent. 2020 May 15;42(3):208-211. PMID: 32522324; PMCID: PMC7295013.

Uzun süredir kullanmakta olduğumuz dmfs çürük skorlama sisteminde kuronlu ve diş çekimi (veya kaybı) olan dişlerdeki hesaplamada bir genelleme yapılıyor. Bu gerçekten sonucu değiştiriyor mu? Evet. Ama hastalığın şiddeti açısından bakıldığında bu çalışma sonuçları tartışılır diye düşünüyorum. Belkide dmfs'ye bir sayı olarak değil hastalığın şiddetinin göstergesi olarak bakılmalı.

Epidemiyolojik çürük değerlendirme yönteminde çürük, kayıp ve dolgulu yüzey skorlarına (dmfs) bakılır. Bu değerlendirmede kuronlu ve kaybedilmiş süt dişlerinin yüzeyleri çürük olarak kaydedilir. Araştırmacılar yaptıkları çalışmada kuronlu/çekilmiş dişlerin çürükten etkilenmiş (veya tedavi edilmiş) yüzeylerini değerlendirerek dmfs skorunun doğruluğunu incelemeyi amaçlamışlar.


Çalışma grubu yüksek çürük riskine sahip, 8 ila 18 aylık, flor uygulanmamış, kırsal alanda yaşayan, azınlık ve düşük gelirli topluluktan oluşturulmuş. Çocuklar 5 yıl süresince 12 ayda bir muayene edilerek en az bir tane çürükle ilişkili kron veya çekilmiş dişi bulunan çocuklar çalışmaya dahil edilmiş. gerçekleştirilmiş. Bu gözlemde kronlu/çekim yapılmış dişlerin tüm yüzeyleri çürük olarak işaretlenmiş. Özel diş hekimlerinin klinik kayıtları, kron/çekim randevularında kaç yüzeyin çürük olduğunu belirlemek için gözden geçirilmiş. Gerçek ve gözlenen skorlamadaki farklılıklar değerlendirilmiş.


Çalışma grubundaki çocukların çoğunda birden fazla kron/çekim yapılan diş bulunmuş. Gerçek puanlamada, gözlemlenen puanlamadan diş başına iki ile üç yüzey daha az çürük tespit edilmiş. Kümülatif olarak değerlendirilmediğinde gözlemlenen puanlamada katılımcı başına 2 ile 27 daha fazla yüzey sayısı hesaplandığı görülmüş.


Çalışma sonunda araştırmacılar kronlar/çekimlerin çok olarak gözlendiği erken çocukluk çürüğü bulunan çocuklarda gözlenen skorlama değerlerinde daha abartılı değerler ortaya çıktığı gözlenmiş. Bunun için kişiselleştirilmiş veya kuron/çekim sayısına göre ayarlanarak modifiye edilecek dmfs skorlaması kullanılmasıyla hastalığın durumunun daha doğru bir şekilde hesaplanabileceği sonucuna varılmış.


Çeviri ve sunum : Dt. Azime Yener (ERÜ Pedodonti AD)




57 görüntüleme0 yorum

Comments


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page