top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Diş çürüğü çocuklarda Helikobakter Pilori için yaşam alanı mı?

El Batawi HY, Venkatachalam T, Francis A, Abujabal R, Shehadat SA. Dental Caries-A Hiding Niche for Helicobacter Pylori in Children. J Clin Pediatr Dent. 2020;44(2):90-94. doi: 10.17796/1053-4625-44.2.4. PubMed PMID: 32271664.

Çürük oluşumunun bir flora işi olduğunun anlaşılmasından beri bu flora içinde yaşayan farklı türler ve bunların çürük oluşumundaki rolleri geniş bir araştırma alanı. Ama kariojenik olmayan bir patojenin incelenmesini -bilgim dahilinde- ilk kez görüyorum. Bu çalışma sonuçlarından yola çıkarak varılabilecek çok farklı noktalar var.

Helikobakter pilori'nin dental biyofilm tabakasının mikroaerofil yapısına bağlı olarak ağız boşluğunda varlığı kanıtlanmış patojenlerinden biri olduğu bilinmekte.

Bu bilgiden yola çıkarak araştırmacılar çocukların kavitasyonlu çürük lezyonlarında H. pilori varlığını polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile incelemişler.

Çalışmaya 4-7 yaş arasında 48 çocuk dahil edilmiş. Ağız içerisindeki mevcut çürükler dmft ve ICDAS çürük indeksi ile değerlendirilmiş. Dentin örnekleri PCR ile H.pylori saptanması için ayrılacak DNA için toplanmış.

Çalışma sonucunda yüksek oranda çürük lezyonu olan çocukların % 30’unda PCR ile H.pylori saptanmıştır. H.pylori saptanan grupta dmft skoru saptanmayan gruba göre daha yüksek bulunmuş ve H. pylori tespit edilen grupta çürük diş sayısı anlamlı derecede yüksek olduğu gözlenmiş. Çürük lezyonlarının şiddeti açısından çalışma sonuçlarına bakıldığında ise H.pylori varlığı ile çürük lezyonların şiddeti arasında da anlamlı bir ilişki varmış.


Araştırmacılar çalışma sonucunda çocukların ağız içerisindeki çürüklerin vücudun diğer H.pylori için bir rezervuar görevi görebilecek mide dışı bir ortam olabileceği sonucuna varmışlar.


Helikobakter Pilori nedir?

Helikobakter Pilori mide ve duodenum'um çeşitli alanlarında yerleşen, gram (-), mikroaerofilik bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olur. Bu kronik enflamasyon sonucunda duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişebilir.

Dünya'da insanların %50'sinden fazlasının üst gastrointestinal bölgede Helikobakter Pilori taşımaktadır. Enfeksiyon gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülmektedir. Bununla beraber, Helikobakter Pilori ile enfekte insanların %80'den fazlası asemptomatiktir (Wikipedia)


Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) nedir?

Budur :)

Nasıl kullanıldığını izlemek isterseniz de budur :)




ICDAS nedir?

ICDAS açılımı Uluslarası Çürük Tespit ve Değerlendirme sistemi. ICDAS'ın internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Ne olduğunu aşağıdaki video çok güzel anlatılmış.

Türkçesi de burada;



Çeviri ve sunum : Dt. Özlem Aşkaroğlu (ERÜ Pedodonti AD)




161 görüntüleme0 yorum

Comentários


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page