Zafar S, Lai Y, Sexton C, Siddiqi A. Virtual Reality as a novel educational tool in pre-clinical paediatric dentistry training: Students' perceptions. Int J Paediatr Dent. 2020 Apr 10. doi: 10.1111/ipd.12648. PubMed PMID: 32274838.
Teknoloji her geçen gün çok büyük bir hızla ilerliyor. Bunu yaptığımız tedavilerdeki gelişmelerde ve hayatımızda hissediyoruz. Ancak sabunla uğraştığımız yıllara göre öğrencilerin kliniğe hazırlanmasında ortama bir fantom sistemlerinin eklemesinin ötesinde büyük değişiklikler olmadı. Benzer sistemler hakkında çok bilgim olmamasına karşın bundan sonra preklinik eğitiminde yeni sistemlere hazır olmamız gerektiğini gösteren bir çalışma...
Diş hekimliği öğrencilerinin alıştırma eğitimleri klinik çalışmalarda ihtiyaçları olan el ayak ve göz koordinasyonunu sağlayacak motor becerileri kazanmalarını sağlayan karmaşık bir uygulamadır. Diş hekimliği öğrencileri klinik ortamda hasta bakmadan önce yeterli klinik öncesi eğitimi almış olmaları gereklidir. Çocuk hastalarla çalışması çocukların uyum problemleri nedeniyle diş hekimliği öğrencileri için ise stresli bir durum. Ayrıca çalışma zamanının sınırlı olması da ayrı bir zorluk oluşturuyor. Bu nedenle diş hekimliği öğrencilerinin pediatrik dental restorasyonları yaparkenki yeteneklerini artırmaları zaman açısından da çocuk hastalara bakarken daha başarılı olmalarını sağlayacaktır.
Öğrencilerin kullandıkları simülasyon eğitimleri sayesinde çok sayıda klinik aktivite ve tecrübe kazanılabilmekte. Genelde bu amaçla fantom modellere yerleştirilmiş plastik veya sterilize edilmiş çekilmiş insan dişleri kullanılmakta. Ancak bu uygulamaların sterilizasyon ve malzeme sarfı gibi bazı dezavantajları bulunuyor. Bu noktada yeni bir sanal gerçeklikle desteklenmiş simülasyon tekniği olan Simodont malzeme sarfı yaratmaması, öğretici kişi sayısını düşürmesi ve enfeksiyon kontrol prosedürlerini ortadan kaldırması gibi avantajlarla üretilmiş. Bu teknikte gerçeğe en yakın dokunma duyusu da oluşturulmaya çalışılmış. Bu şekilde rutin tedavilerde elde edilen avantajların yanı sıra plastik ve doğal dişlerde pulpatomi gibi tedavilerin yapılmasındaki zorlukları da ortadan kaldırabileceği iddia ediliyor.
Çalışmada araştırmacılar bu yeni dokunma duyarlılığı özelliği olan sanal gerçeklik sağlayan eğitim cihazı ile geleneksel öğreti yöntemlerinin pediatrik dental uygulamalarda kullanılabilirliğinin öğrenciler üzerinde karşılaştırılmasını yapmışlar.
Çalışmada öğrencilere pulpatomi ve paslanmaz çelik kuron uygulamaları hakkında 60 dakikalık bir dersten sonra 90 dakikalık bir seansta Simodont üzerinde 65 ve 85'nolu dişlere bu işlemeleri yapmaları istenmiş. Bundan sonra da 2-3 saalik bir pratik uygulamada aynı işlemleri plastik süt dişlerine yapmışlar. Bundan sonra öğrencilere verilen anketlerde her iki uygulamayı karşılaştırmaları istenmiş.
Çalışmaya katılan 100 öğrencilerin anketlere verdikleri cevaplar değerlendirildiğinde; öğrencilerin %74'ü bu sistemi kullanıcı dostu bulmuş, %32'si gerçek airotor kullanım hissi verebildiğini, %27'si ise sertlik, dokunma hissiyatının gerçekle benzer olduğunu söylemiş.
Öğrencilerin yaklaşık %50'si bu sistemde kendilerini daha güvende hissettiklerini bildirmiş Öğrencilerin %29'u tedavi prosedürlerini anlamalarında yardımcı olma ve anlamalarını kolaylaştırma noktasında yeni sistemi beğendiğini ifade etmiş.
Öğrencilerin %75'i bu yeni sistemi kullandıktan sonra geleneksel yönteme geçtiklerinde eşit veya daha fazla rahat hissettiklerini bildirmiş.
Öğrencilerin çoğunluğunun (%88) pulpatomi ile paslanmaz çelik kuron uygulamalarında preklinik uygulamalarında Simodont'un geleneksel yöntemin yerine geçmesi konusunda olumsuz düşündüğü görülmüş.
Çalışma sonucunda öğrencilerin görüşlerine göre Simodont bazı öğrenim faydaları sağlayabilmesine karşın henüz geleneksel yöntemin yerine geçecek düzeyde gerçeği yansıtamadığı sonucuna varılmış.
Simodont nedir?
Budur :)
Çeviri ve sunum : Dt. Cansu Bilge Karadağ (ERÜ Pedodonti AD)
Commenti