Barasuol JC, Santos PS, Moccelini BS, Magno MB, Bolan M, Martins-Júnior PA, Maia LC, Cardoso M. Association between dental pain and oral health-related quality of life in children and adolescents: A systematic review and meta-analysis. Community Dent Oral Epidemiol. 2020 May 7. doi: 10.1111/cdoe.12535. PMID: 32383273.
Diş ağrısı ve hayata yansıtılması konusunda hepimiz hemfikiriz. Ancak bunun bir araştırmayla etki düzeyinin gösterilemesi veya karşılaştırmalı çalışma yapılması başka bir şey. Zira gözümüzün önündeki bir etkiyi nasıl olursa araştırma sonucu göstermez? Bu sorunun kaynağında elbette metadolojik hatalar karşımıza çıkıyor. Bu çalışma da, tam da bu noktada güzel bir kaynak...
Diş ağrısı çocuklar ve genç erişkinlerde acı çektiren, yemek yeme güçlüğü yaratan, uyku bozukluklarına ve okul devamsızlıkları oluşturan bir durumdur. Ayrıca bunun sosyal, fizyolojik ve ekonomik bir takım sonuçlar doğurmasıyla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Diş ağrısı aynı zamanda tedavi ücretleri, iş gücü kayı ve ilaçların daha fazla kullanılması gibi aile ve toplum üzerinde de bir takım etkileri olur.
Ancak diş ağrısının ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi (OHRQoL) üzerindeki etkisi sistematik derleme ve meta analizlerde gözlenmemiştir. Araştırmacılar bu çelişkiyi ortadan kaldırmak için kapsamlı bir sistematik derleme ve meta analiz yaparak diş ağrısı ile OHRQoL arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamışlar.
Çalışma sonucunda araştırmacılar bu alanda yapılan çalışmaların farklı soru teknikleri kullanılması ve yaşam kalitesinde farklı seviye uygulamaları nedeniyle standardizasyon problemlerinin olduğunu; bunun da çalışmalardan edilen toplu değerlendirmelerin yanılmasına yol açtığını bildirmişler. Kendi yaptıkları değerlendirmeleri sonucunda diş ağrısının yaşam kalitesini büyük oranda düşürdüğünü gösterebilmişler.
Yine de bu sonucun kanıt kalitesinin düşük olduğunu ve dikkatli bir şekilde yorumlanması gerektiği uyarısında bulunmuşlar.
Çeviri ve sunum : Dt. İsmail Cihangir (ERÜ Pedodonti AD)
Comments