top of page

Biraz pedodonti biraz fakülte ve birazda ben...

Pedodentist SD

Keşfedeceğiniz eşsiz içerikler sunan platformuna hoş geldiniz. Okuyun ve tadını çıkarın. İçimdeki her şeyi ortaya döktüğüm bir yer burası

İletişim
Ana Sayfa: Hoş Geldiniz
Ana Sayfa: Blog2
Yazarın fotoğrafıSalih Doğan

Dental tedavi deneyimi çocukların anksiyete düzeyini düşürür mü?

Lima DSM, Barreto KA, Rank RCIC, Vilela JER, Corrêa MSNP, Colares V. Does previous dental care experience make the child less anxious? An evaluation of anxiety and fear of pain. Eur Arch Paediatr Dent. 2020 Apr 29. doi: 10.1007/s40368-020-00527-9. Epub ahead of print. PMID: 32346834.

Çok eskiden beri bildiğim bir söz "çocuklar bilinmedikleri şeylerden korkarlar". Bu çalışmada diş hekimi deneyimi (sanırım burada pozitif deneyimden bahsediyor) korku ve anksiyeteyi düşürüyor. Ama bu negatif deneyim için geçerli olmayacaktır. Yaş arttıkça aslında anksiyete konusunda bir kutuplaşma oluyor. Çoğunluk uyum kazanırken, anksiyetesi yüksek olan çocuklar belirginleşiyor.   

Çocuklar arasındaki anksiyete düzeyinin miktarı ve niteliği olarak hasta hikayesi, sosyoekonomik durum ve kültürel yapı gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermekte. Dental korku ve anksiyete çocuk hastalarda fizyolojik, bilişsel ve davranışlar etkiler oluşturmasının yanı sıra dental tedavi sırasında çocuğun kooperasyonunu farklı şekillerde etkiler. Buna rağmen diş hekimi ile pozitif bir deneyime sahip olunması dental korkuyu azaltacak ve çocukların ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesini arttıracaktır.

Çocuklarda önceki dental tedavi deneyimi ile anksiyete düzeyleri arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu noktada araştırmacılar Brezilyalı okul çocuklarında dental anksiyete prevalansını belirlemeyi, ayrıca dental tedavi deneyimi ile anksiyete ve ağrı korkusu arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamışlar.


Çalışma Brezilya'daki iki sehirdeki 6-12 yaş arası 1191 okul çocuğu üzerinde yürütülmüş. Veriler görüşme ve klinik muayene ile toplanmış. Verilerin toplanmasında Dental Anksiyete Skalası (DAQ), çocuklara uyarlanmış Dental Ağrı Anketi Kısa Formu (S-FDPQ) ve bazı sosyo demografik sorular kullanılmış.

Çalışmada katılan çocuklar arasındaki dental anksiyete prevelansı oldukça yüksek bulunmuş. Literatür ile de uyumlu olarak dental anksiyete daha küçük çocuklarda (7-9 yaş arasında) en yüksek bulunmuş ve yaş ile seviyesi düşmüş.

Ayrıca çalışmada daha önce dental tedavi deneyimi olması dental prosedürler ile ilgili ağrı korkusunu azalttığı gözlenmiş. Bu noktada Abanto ve arkadaşları dental tedavi geçmişinin dental aksiyete için önemli bir koruyucu faktör olduğunu göstermişler. Soares ve arkadaşları da benzer şekilde daha önceki diş hekimi deneyiminin daha düşük dental anksiyete düzeyi ile ilişkili bulmuşlar. Dolayısı ile daha önce diş hekimine gitmemiş çocuklarda negatif bir beklenti oluştuğu ve çocuğun bilinmeyen bir durum ile karşılaşmasının dental anksiyeteyi artırabileceği düşünülmüş. Buna göre araştırma sonucunda diş hekimi deneyiminin daha az anksiyete ve daha az ağrı korkusu ile ilişkili olduğu, ayrıca dental anksiyetenin yüksek olmasının çocukların ağrı korkusunu da artırdığı sonucuna varılmış. 


Çeviri ve sunum : Dt. İrfan Bulut (ERÜ Pedodonti AD)




31 görüntüleme0 yorum

Commentaires


Ana Sayfa: Instagram
Bu kanal yakında geliyor!
Ana Sayfa: Video

Abonelik Formu

Ana Sayfa: Abone Ol

İletişim

Pedodentist SD için gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler. Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin; en kısa sürede size dönerim!

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

+90 532 717 77 42

Postcards
Ana Sayfa: İletişim
bottom of page